15.11.11



το έμβλημα τις φιλαρμονικής 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού αποτελεί μια από τις παλαιότερα ιδρυθείσες Φιλαρμονικές της Κύπρου  ιδρύθηκε το 1908 με τον μαέστρο τον Αλέξανδρο Καλιγέρι
Η πρωτοβουλία για την ίδρυσή της ανήκει στον τότε Δήμαρχο Χριστόδουλου Χατζηπαύλου.
 Εκλεκτά μέλη της κοινωνίας της Λεμεσού, φίλοι της Μουσικής, ήταν τα ιδρυτικά μέλη, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε διάφορες θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ,συμμετέχοντας σε εθνικές εορτές και πραγματοποιώντας διακεκριμένες εμφανίσεις, όπως συναυλίες ο θεσμός αυτός των μελών ισχύει και σήμερα. .




φιλαρμονική δήμου Λεμεσού 1908
.
 Το 1914 μέχρι το 1930 η φιλαρμονική του δήμου Λεμεσού υποδεχτικε το μεγάλο μαέστρο Γεώργιο Χουρμούζιο, και έπειτα το 1932 μεχρι το 1937 τον  μαέστρο Θεόδορο Τεουνίδη η φιλαρμονική  συνέλαβε έκτοτε τα μέγιστα στα καλιτεχνικά δρώμενα αλλά και στην πολιτιστική ιστορία  της πόλης της Λεμεσού.
Μια δεύτερη περίοδος ανασύνταξη τις ξεκίνησε το 1959 επί δημαρχίας Κώστα Παρτατσίδη 
με τον μαέστρο Στυλιανό Πριτσούλι εώς το 1969.
 Ο επόμενος μαέστρος ήταν ο Θεόδορος Αχιλέος το 1971 εως το 1973.
Επι της δημαρχίας Δημήτριου Κοντίδη επανασησταθηκε η Φιλαρμονική με τον μαέστρο Πανίκου Στυλιανού 1998 μέχρι το 2004 και τον μαέστρο Μιχάλη Καρακατσάνη απο το 2004 εως το 2006.



Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού, με συνεχόμενη διδακτική και καλλιτεχνική πορεία , το 2008 με μαέστρο τον Αθανάσιο Αθανασίου δημιουργεί  τις σχολές και τα τμήματά μουσικής με γνώμονα την ποιότητα της μουσικής προσφοράς της Φιλαρμονικής στη πόλη της Λεμεσού. Τα μουσικά τμήματα δημιουργούνται με σκοπό την καλύτερη παροχή μουσικών γνώσεων και διαθέτουν πληρότητα  κρουστών και πνευστών μουσικών οργάνων.


η φιλαρμονική δήμου Λεμεσού 2010

Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αναμορφώσει την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού  για να αναβαθμίσει ουσιαστικά το έργο τις που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια .
 Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζεται
 Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Αρχιμουσικός  ο Γιώργος Κρασίδης  το  Δεκέμβριο του 2017. 
 Έτσι, το ρεπερτόριο εμπλουτίστηκε με κλασικά, αλλά και ροκ, τζαζ, λάτιν και κινηματογραφικά μουσικά θέματα,  έρχεται μια νέα δημιουργική περίοδος για την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού .
 Καλείται να συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Κύπρου , της Ελλάδας και του εξωτερικού . 




Αρχιμουσικός Γιώργος Κρασίδης 

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1970. Στην ηλικία των 5 χρονών άρχισε να παίζει πιάνο. Στα 16 του χρόνια αρχίζει να μαθαίνει κλαρίνο, και σε διαστημα τρίων χρόνων αποχτά τα διπλώματα ALCM και LLCM από το London College of Music στην εκτέλεση κλαρινέτου. Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, πήρε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το πτυχίο Ωδικής και Αρμονίας έχοντας σαν καθηγητές του τον Σταύρο Ξιναρίδη και Νίκο Βήχα. Από το 1987 ως το 1989 υπηρέτησε στην ΣΜΕΦ (Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς) ενώ ταυτόχρονα ήταν και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική, όπου φοίτησε στο Berklee College of Music, (tenor saxophone jazz performance) και στο Indiana University of Pennsylvania, (Classical Saxophone Performance). Είχε σαν δασκάλους του τον διεθνούς φήμης τζαζ σαξοφωνίστα Jerry Bergonzi, τον Dr Keith Young (κλασσικό σαξόφωνο), τον Dr Jack Stamp (conducting) και τον Daniel Perlongo (composition).
Ο Γιώργος Κρασίδης μοιράστηκε τη σκηνή ως σολίστας και παιδαγωγός με εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής τζαζ, της Ελληνικής μουσικης αλλα και γενικά της μουσικής όπως: Dr Gene Aitken, Dave Glenn, Damian Erskine, Denny J. Eupraset, J. Kyle Gregory, Alex Sipiagin, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, Μαργαρίτα Ζορπαλά, Μελίνα Κανά, Βασίλης Λέκας, Johnny Logan, Ανδρέας Γεωργίου, Κώστας πολίτης, Ευαγόρα Καραγιώργη, Ofer Ganor, , Βάσος Αργυρίδης, Ειρηναίο Κουλουρά τζαζ τρίο, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Jim Self, Rex Richardson, Jim McFall, Poogie Bell, Howie Alexander, Jazzam. 

Recordings
. 7 Days of the Week – George Krasidis Solo Album (2015, Limassol)
https://soundcloud.com/giorgos-krasidis/sets/7-days-of-the-week-by-giorgos
· It’s about Time – Jazzam (2006,Pittsburg, PA)
· Back At It (IUP Jazz ensemble) (2006, Indiana, PA)
· Aisa (2008, Athens)
· Sympnoia (2009, Nicosia)
· “A minor Jam” (2010, Nicosia)
· Seven Miles East (2012, Nicosia)

Ο Γιώργος Κρασιδης είναι ο ιδρυτής και μαέστρος του Jazzologia Cyprus Big Band και του Saxomania Syndicate Saxophone Choir που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 και τον Σεμπτεμβριο του 2015 αντίστοιχα. Το Jazzologia Cyprus Big Band είναι το μοναδικό στο είδος του στη Κύπρο. Στις 29 Απριλίου το Jazzologia Cyprus Big Band εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Πάφος 17 πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Jazz Encounters 1. Απο τότε έχει λάβει μέρος στο Old Port LimassolJazz Festival, Επι σκηνής στο Παττίχειο Θέατρο, Τεχνόπολις 20, σε Τζαζ μουσικές σκηνές της Κύπρου και στις 11/3/2018 έκανε την συναυλία Jazzologia Big Band at Pattichio Theater.

-------------------------------------
η φιλαρμονική δήμου Λεμεσού 2021

Σήμερα η Φιλαρμονική ορχήστρα Δήμου Λεμεσού
 αποτελείται από 71 άτομα ηλικίας 10 χρονών  μέχρι 65 χρονών και παίζουν πνευστά και κρουστά όργανα. Το μεράκι και η πειθαρχία, η συμμετοχή στις πρόβες και το διάβασμα έφεραν και θα φέρουν  τα καλύτερα αποτελέσματα.!!!


Για να εγγραφεί κάποιος στην Φιλαρμονική Ορχήστρα, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει
 το 6ο έτος της ηλικίας του. 
 Η γνώσεις μουσικής δεν είναι απαραίτητες. 
 Η εγγραφή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί κάποια διαδικασία μέχρι να αποφασιστή πιο όργανο θέλει και μετά με συνεννόηση  του μαέστρου και των καθηγητών  ακολουθεί μέθοδο διδασκαλίας.
 Σταδιακά γίνεται η ένταξη στα τμήματα πρόβας τις «Μπαντίνας» και έπειτα απο μερικά χρόνια παίρνει μέρος στις «υποχρεώσεις» της «Φιλαρμόνικής Μπάντας».
Καλό είναι να διαβαστούν οι κανονισμοί λειτουργίας τις Φιλαρμονικής απο τους ενδιαφερόμενους, διαβάστε πιο κάτω τους κανονισμούς.
  

πάτα επανώ για να διάβάσεις

 Όλα τα λειτουργικά έξοδα της ορχήστρας καλύπτονται από 
την Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεμεσού.